راهکارهای ساده که جانتان را نجات می دهد
مهارت های نجات بخش جزو واجبات زندگی هر شخصی بشمار میروند. زندگی مملوء از رخدادهای غیر قابل پیش بینی است و گاهی شرایط دشواری به وجود می آید که انتظار آن را نداریم. مثلا آیا می دانید اگر در موج گرداب گرفتار شدید باید چه کنید یا زمانی که کسی در حال خفه شدن باشد؟
ما نمی دانیم که دقیقا چه زمانی چنین مهارت هایی به کارمان خواهد آمد اما بدون شک همه ی ما باید این مهارت ها را یاد بگیریم. در اینجا به توصیه های مفیدی می پردازیم که روزی نجات بخش جان شما و دیگران خواهد بود.
۱- گرداب
گرداب ها جریان های شدید آب هستند که در جهت عکس ساحل حرکت می کنند و ممکن است حتی ماهرترین شناگرها هم در آن ها گرفتار شوند. به همین دلیل باید شیوه ی نجات از آن را یاد بگیریم:
* در چنین موقعیتی مهم ترین هدف، بازگشت به آب های آرام است. از آنجایی که گرداب ها معمولا باریک هستند و طول آن ها بیشتر از ۹ متر نیست، آب های آرام در اطراف گرداب قرار می گیرند. به همین دلیل باید به موازات ساحل شنا کنید.
* نباید سعی کنید که خلاف جریان گرداب شنا کنید چون شدت آن بیشتر از آن است که قادر به این کار باشید. بنابراین در جهت جریان گرداب شنا کنید.
* به خاطر داشته باشید که گرداب شما را از ساحل دور خواهد کرد بنابراین نگران نباشید و تا زمانی که احساس کنید از قسمت خطرناک گرداب بیرون آمده اید، به شنا کردن در موازات ساحل ادامه دهید.
* وقتی از گرداب خارج شدید، سعی کنید به شکل مورب به سمت ساحل شنا کنید چون ممکن است گرداب دوباره شما را برگرداند.
۲- خفه شدن
بیشتر ما اگر کسی در حال خفه شدن باشد به پشت او ضربه می زنیم. با این حال شیوه ی دیگری هم وجود دارد که مؤثرتر و امن تر است:
* پشت شخصی که در حال خفه شدن است بایستید.
* دست هایتان را دور بدن او حلقه یزنید. انگشت های شست تان باید در نقطه ای پایین تر از قفسه سینه ی شخص اما بالاتر از ناف او قرار بگیرد. یکی از انگشت های شست تان را به شکلی که در تصویر بالا سمت چپ آمده قرار دهید.
* شکم او را محکم و سریع و به سمت بالا فشار دهید.
* این کار را تا بیرون آمدن شئ خارجی ادامه دهید.
۳- برق گرفتگی
اگر کسی در اطراف شما دچار برق گرفتگی شد، سعی نکنید با دستان خالی او را از منبع برق دور کنید. این کار زندگی شما را هم به خطر می اندازد.
سریع اقدام کنید:
* دو شاخه ی وسیله ی برقی را جدا کنید.
* با استفاده از وسیله ای که رسانای برق نباشد شخص را از دستگاه دور کنید. می توانید این کار را با یک دسته ی چوبی یا پلاستیکی (مثلا دسته ی جارو) یا با پوشیدن دستکش پلاستیکی انجام دهید.
* اگر دیگر خطر برق گرفتگی وجود ندارد، به شخص آسیب دیده دست نزنید و با اورژانس تماس بگیرید.
* اگر خطر برق گرفتگی برای بار دوم وجود دارد، شخص را دست کم به اندازه ی ۹ متر از منبع برق دور کنید.
۴- سوختگی
بسیاری از مردم تصور می کنند بعد از سوختگی باید به ناحیه ی آسیب دیده کرم یا حتی کره بزنند. پزشکان تأکید زیادی دارند که از چنین روش هایی استفاده نکنید چون ممکن است باعث عفونی شدن جراحت شود.
* بعد از سوختگی لازم است که به سرعت پوست تان را خنک کنید. می توانید از آب یا هر چیز سردی برای این کار استفاده کنید.
* اگر پوست تان تاول زد، از آب استفاده نکنید تا عفونت نکند. در این حالت، سوختگی را با یک بانداژ استریل بپوشانید و به پزشک مراجعه کنید.
* بهتر است همیشه یک فوم مخصوص سوختگی در خانه داشته باشید. این فوم نه تنها درد را تسکین می دهد بلکه به ترمیم پوست هم کمک می کند.
۵- بریدگی و خونریزی شریانی
وقتی یکی از شریان ها صدمه می بیند، خون رنگ قرمز مایل به زرد پیدا می کند و به شکل جریان های تپنده به بیرون جاری می شود.
* در خونریزی های شدید شریانی، باید در سریع ترین زمان ممکن شریان خود را از روی نقطه ی جراحت فشار دهید و بعد از یک شریان بند استفاده کنید.
* به زمان تعویض و ترمیم شریان بند توجه داشته باشید. در دمای اتاق، بیشتر از ۱ ساعت آن را نگه ندارید. به علاوه، هر ۳۰ دقیقه کمی آن را شل کنید و بعد دوباره آن را ببندید.
* با اورژانس تماس بگیرید.
* با یک بانداژ استریل یا تکه پارچه ی تمیزی محل جراحت را ببندید.
۶- بریدگی و خونریزی سیاهرگی
در خونریزی های سیاهرگی (وریدی) خون به رنگ قرمز تیره در می آید، غلیظ است و بدون تپش به بیرون جاری می شود.
* اگر جراحت جدی نیست، تنها کافی است که از یک بانداژ فشاری استفاده کنید.
* اگر خونریزی شدید است، بعد از استفاده از بانداژ، با اورژانس تماس بگیرید.
۷- کبودی
در مورد کبود شدگی تنها کافی است که ناحیه ی مورد نظر را خنک کنید. برای مثال، یک کیسه ی یخ را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بر روی محل کبودی بگذارید.
اگر ناحیه ی مورد نظر شروع به متورم شدن کرد، یک بانداژ کش دار به دور آن بپیچید. در این حالت، باید به اورژانس مراجعه کنید.
۸- ضربه مغزی
* اگر فردی مشکوک به ضربه مغزی است، به این صورت عمل کنید:
* با اورژانس تماس بگیرید.
* قبل از رسیدن آمبولانس، شخص آسیب دیده باید در یک حالت نیمه نشسته قرار بگیرد و دکمه ی شلوار او باز باشد.
* اگر شخص احساس تشنگی کرد، به او کمی چای یا آب شیرین شده بدهید.
* برای سردردهای او از آسپیرین استفاده نکنید.
برای راحت تر کردن جای شخص آسیب دیده دائما بالش در اطرافش نگذارید. او باید بی حرکت و تا حد ممکن آرام بماند.
۹- خون دماغ شدن
در زمان خون دماغ شدن سرتان را عقب نگه ندارید. برای توقف خونریزی، باید سوراخ های بینی تان را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه فشار دهید.
بسیاری از افراد در سوراخ های بینی شان پنبه می گذارند. این روش هم مؤثر است اما باز هم نباید سرتان را عقب نگه دارید.
اگر خونریزی بیشتر از یک ساعت طول کشید، با اورژانس تماس بگیرید.
۱۰- ماساژ غیرمستقیم قلب
اگر شخص آسیب دیده نبض ندارد، لازم است از ماساژ غیر مستقیم قلب استفاده کنید. ابتدا باید با اورژانس تماس بگیرید و تا زمان رسیدن آمبولانس به ماساژ غیر مستقیم قلب ادامه دهید. حتی اگر شخص هنوز هم نبض نداشته باشد، این ماساژ به تأمین شدن اکسیژن مورد نیاز بدن کمک می کند.
* کف دست هایتان را به شکل ضربدری روی دنده ی سوم قفسه سینه ی شخص قرار دهید.
* با بسامد یک بار در هر دقیقه شروع به فشار دادن کنید.
* آرنج هایتان را خم نکنید چون در اینصورت تمام وزن بدن تان را در هنگام ماساژ دادن دخیل می کنید.
لازم است که همراه با ماساژ غیر مستقیم قلب، تنفس مصنوعی هم بدهید. در طول این کار، بینی شخص آسیب دیده باید مسدود شود و هوا را تنها از داخل دهان او وارد کنید.
* اگر کار احیاء توسط دو نفر انجام می شود، نسبت فشارها و نفس دادن ها باید به ترتیب ۵ به ۱ باشد.
* اگر کار احیاء را یک نفر انجام می دهد، نسبت آن باید ۱۵ به ۲ باشد (نفس دادن ۲ بار پشت هم).
۱۱- گزش کنه
اگر متوجه شدید کنه ای داخل پوست تان رفته، روی آن روغن نریزید. چون با این کار، کنه را می کشید و به این ترتیب نمی توانید به عفونی بوده یا نبودن آن پی ببرید.
کنه را باید با موچین مخصوص بردارید.
* اگر موچین مخصوص ندارید، بهتر است خودتان تلاشی برای بیرون آوردن آن از پوست تان نکنید و برای این کار به پزشک مراجعه کنید.
* همچنین در صورتی که بعد از گزش دچار تب شدید یا دانه هایی روی پوست تان پدیدار شد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
* بعد از بیرون آوردن کنه، باید آن را برای انجام آزمایش به یک آزمایشگاه مخصوص ببرید. در آنجا نه تنها حشره را مورد بررسی قرار می دهند بلکه خون شما را آزمایش می کنند تا از عفونی نبودن آن مطمئن شوند.
برگرفته از روزیاتو
منبع : تابناک باتو