تعریف قانون و قوانین
قانون به معنای اعم شامل هر قاعده الزام آور صرفنظر از مرجع تصویب آن، میشود.مانند مصوبات مجلس، مصوبات تشخیص مصلحت نظام، تصمیمات شورای نگهبان، احکام حکمتی و تصمیمات رهبر، تصمیمات و آیین نامه های هیئت وزیران، دستورالعملهای رئیس قوه قضائیه، یعضی از آرای دیوان عالی کشور و دیوات عدالت اداری و… . قانون به معنای اخص فقط و فقط به مصوبات مجلس شورای اسلامی و مجلس نمایندگان گفته میشود.
اقسام قوانین
مجموعه قوانین کشور به چند قسم تقسیم می شود .
1. قانون اساسی که محور و اساس همه قوانین در کشور می باشد .
2. قوانین عادی , قوانینی است که در قالب طرح یا لایحه در بخش های مختلف در مجلس شورای اسلامی به تصویب می رسد .
3. آیین نامه به مقرراتی گفته میشود که مقامات صلاحیتدار وضع و در معرض اجرا میگذارند. خواه هدف آن تسهیل اجرا و تشریح قانونی از قوانین موضوعه باشد؛ خواه در مواردی باشد که اساساً قانونی وضع نشدهاست.
4. بخش نامه بخشنامه و یا دستور العمل به دستوراتی گفته می شود که وزیران (رؤسای دستگاهها) خطاب به همکاران قلمرو مأموریت خود، درمقام تفسیر و بیان شیوه اجرای قوانین و مقررات و یا به منظور حسن اجراء و تنظیم امور داخلی صادر می نمایند.
از نظر جایگاه ارزشی و رتبه اهمیت , قانون اساسی اصل و مادر همه قوانین کشور محسوب می شود و تمام قوانین کشور باید براساس آن تنظیم شود .
بعد از قانون اساسی , قوانین عادی قرار دارند که از اختیارات مجلس شورای اسلامی می باشد.
در رتبه بعد آیین نامه و بخش نامه قرار دارد که از توسط هیأت دولت یا هر یک از وزیران تنظیم می گردد.
براساس قانون اساسی « هیأت وزیران حق دارد برای انجام وظایف اداری و تأمین اجرای قوانین و تنظیم سازمان های اداری به وضع تصویب نامه و آیین نامه بپردازد , هر یک از وزیران نیز در حدود وظایف خویش و مصوبات هیأت وزیران حق وضع آیین نامه و صدور بخش نامه را دارد ولی مفاد این مقررات نباید با متن و روح قوانین مخالف باشد .» ( قانون اساسی , اصل 138)( در مورد سلسه مراتب قوانین کشور ر.ک : مسأله سلسله مراتب قوانین در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران , عبد الحمید ابو الحمد , مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی , دوره 22)
حقوق موضوعه
حقوق موضوعه اصطلاحی است در فلسفهٔ حقوق و به قوانینی گفته میشود که با تصمیم انسانها در یک جامعه، و نه لزوماً مبتنی بر اخلاقیات، شریعت (قوانین مذهبی) یا قوانین طبیعی وضع میشود. به عبارتی، مجموع قوانین و مقرراتی که در یک زمان و مکان واحد حاکم بر روابط اجتماعی افراد میباشد؛ به صورتی که دولت به عنوان قوهٔ برتر، واضع، متضمن و مجری این قواعد است. این اصطلاح معمولاً در مقابل حقوق طبیعی بهکار میرود.
چنین نگرشی حقوق را ناشی از ارادهٔ حاکم یا قدرت میداند و چنانکه از عنوان آن برمیآید، قانون باید وضعشده و اثباتپذیر باشد؛ یعنی قانون بایستی در جایی محقَّق شود تا بتوان آن را قانون نامید. این نگرش در برابر حقوق طبیعی قرار میگیرد و نمیپذیرد که اخلاق یا طبیعت بشر توان ایجاد قانون را برای جامعهٔ انسانی داشته باشد.
دانلود رایگان جزوات قوانین
در این صفحه سعی میشود که متن کامل قوانین و جزواتی که به این قوانین مختلف مربوط هستند، در یک جا آماده دانلود رایگان داوطلبان آزمونهای حقوقی شود.
در این صفحه میتوانید بسیاری از قوانین و لوایح و آیین نامه ها را به رایگان دانلود فرمایید. از آن جمله میتوانیم از
لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان، لایحه آیین دادرسی کیفری، قانون تشکیل دادگاههای کیفری 1 و 2 و شعب دیوان عالی کشور مصوب 1386/3/31 ، قانون مجازات اسلامی، آیین نامه کمیسیمون عفو و تخفیف مجازات محکومین، 432 نکته از قانون اصلاح تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب محمد رضا زندی، قانون جدید حمایت خانواده 91/12/1، قوانین جزایی خاص ، مجموعه قوانین حقوقی خاص، قانون مدنی 18 اردیبهشت 1307، قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری، قانون صدور چک 1355 با اصلاحات 1372 و 1382، قانون صدور چک 16 تیرماه 1355، قانون شورای حل اختلاف، قانون شوراهای حل اختلاف 1394، قانون شوراهای حل اختلاف 1394، قانون ثبت اسناد و املاک 26 اسفند1310، قانون روابط موجر مستجر، قانون نظارت بر رفتار قضاوت 1390، قانون مبارزه با پولشویی، قانون مبارزه با مواد مخدر مجمع تشخیص مصلحت نظام 1376، قانون مالیات های مستقیم 1394، قانون جرایم رایانه ای، قوانین جدید شورای حل اختلاف 1394، قانون حمایت خانواده، قانون جدید نحوه اجرا محکومیت های مالی، قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی 1318، قانون دیوان محاسبات کشور، قانون بیمه اجباری خسارت وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه 1395، قانون اعسار، آیین نامه دادسراها و دادگاه های ویژه روحانیت و….
برای معرفی شرایط، منابع، مراحل و سوالات و پاسخنامه همه آزمونهای حقوقی لطفا کلیک کنید. |
برای دانلود رایگان جزوات قوانین و متن اصلی قوانین در ادامه با سایت قدم یار همراه باشید.
برای دانلود رایگان جزوات قوانین لطفا در ادامه با ما همراه باشید :