معرفی دکتری رشته مهندسی کامپیوتر – هوش مصنوعی
رشته مهندسی کامپیوتر گرایش هوش مصنوعی در مقطع دکتری به گرایش ریزتر به نام رباتیک تبدیل می شود. در معرفی دکتری رشته مهندسی کامپیوتر – هوش مصنوعی می توان این رشته را اینگونه تعریف کرد که به علمی اطلاق می شود که در پی هوشمند سازی سیستم های کامپیوتری برای افزایش کاربری و نزدیک کردن نقش و فعالیت آنها به انسان است. ایجاد گرایش در رشته های مختلف دانشگاهی از جمله مهندسی کامپیوتر به منظور تربیت نیروهای متخصص که بر جنبه های جزئی تر یک رشته علمی احاطه و تسلط داشته باشند، صورت می گیرد.
معرفی دکتری مهندسی کامپیوتر
دوره دکتری مهندسی کامپیوتر در ادامه دوره کارشناسی ارشد این رشته است. این دوره شامل فعالیت های آموزشی و پژوهشی است که دانشجویان با روش های علمی و فنی طرح، اجرا و نگهداری پروژه ها آشنا می شوند. از فارغ التحصیلان دکتری مهندسی کامپیوتر انتظار می رود که بتوانند بهترین گزینه موجود، جهت طراحی، ساخت، اجرا و حفظ امنیت و خصوصی ماندن اطلاعات را انتخاب و زیر ساخت ها و پروژه های مورد نیاز ایران را در بهترین کیفیت جهانی طراحی و هدایت نمایند.
محور اصلی فعالیت های دانشجویان در دوره دکتری مهندسی کامپیوتر، به تناسب موضوع، تحقیق نظری، تجربی و یا ترکیبی از این دو است. آموزش در این دوره، برای رفع کاستی های اطلاعاتی دانشجویان و هموار کردن راه رسیدن به اهداف تحقیق می باشد.
دوره دکتری مهندسی کامپیوتر کلیه ی زمینه های مرتبط با مهندسی کامپیوتر و زمینه های بین رشته ای مربوطه را در برمیگیرد. مدرک خروجی، دکتری مهندسی کامپیوتر است ولی آزمون های ورودی آن بنا بر مقررات سازگار با مواد درسی گرایش های کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر برگزار می شود.
گرایش های دکتری مهندسی کامپیوتر
گرایش های دکتری مهندسی کامپیوتر شامل گرایش های زیر می باشد:
گرایش های دکتری مهندسی کامپیوتر: گرایش نرم افزار و الگوریتم
در گرایش نرم افزار، دانشجو در زمینه های سیستم های عامل پیشرفته، بانک های اطلاعاتی، برنامه نویسی پیشرفته و تحت WEB، الگوریتم های پردازش موازی و … به فعالیت های آموزشی و پژوهشی می پردازد.
در گرایش الگوریتم، دانشجو به صورت تئوری و عملی با طراحی الگوریتم های قدرتمندتر و بهینه تری آشنا می شود.
گرایش های دکتری مهندسی کامپیوتر: گرایش معماری سیستم های کامپیوتری
در این گرایش دانشجویان با فعالیت های آموزشی و پژوهشی در زمینه معماریهای پیشرفته کامپیوتر و ابر رایانهها شبکههای کامپیوتری گسترده، پردازش تصویر و طراحی سیستمهای تحملپذیر خطا و … آشنا میشوند.
گرایش های دکتری مهندسی کامپیوتر: گرایش هوش مصنوعی
به طور کلی می توان گفت در هوش مصنوعی سعی بر این است سیستم هایی تولید شود که بتوانند مانند انسان ها فکر کنند و توانایی یادگیری و تصمیم گیری داشته باشند. در این رشته تکنیک های مختلفی جهت دستیابی به چنین سیستم هایی تدریس می شود.
گرایش های دکتری مهندسی کامپیوتر: گرایش شبکه و رایانش
این گرایش در سرتاسر دنیا زیر رشته ای از گرایش مهندسی کامپیوتر و مخابرات تلقی میشود و از لحاظ کاربردی پیشینه طولانی تری نسبت به دیگر گرایشهای مهندسی کامپیوتر دارد.
نقش و توانایی فارغ التحصیلان دکتری مهندسی کامپیوتر
فارغ التحصیلان دوره دکتری مهندسی کامپیوتر باید بتوانند در حین طرح و اجرای یک پروژه مهندسی کامپیوتر، راه حل مناسب، بهینه و قابل قبولی را بر اساس آخرین یافته های علمی، اجرایی و آموخته های دوران تحصیل خود، در سطح جامعه حرفه ای ارائه نمایند.
طراحی، به روز رسانی، بهینه سازی، امنیت و نوآوری پیوسته با تامین قابلیت رقابت پذیری بین المللی در سیستم های کامپیوتری، شبکه ای و هوشمند سخت افرازی و نرم افزاری، نمونه هایی از فعالیت های متخصصین این رشته می باشد. این سیستم های کامپیوتری، شبکه ای و هوشمند در کلیه صنایع و کارخانجات و زیر ساخت های محاسباتی و ارتباطی می باشد.
بازار کار دکتری مهندسی کامپیوتر
برای ورود به بازار کار دکتری مهندسی کامپیوتر، فارغ التحصیلان این رشته می توانند در دانشگاه ها تدریس نمایند و به تربیت مهندسین کامپیوتر توانمند در دوره های کارشناسی و تحصیلات تکمیلی بپردازند. همچنین می توانند در فرآیندهای پژوهشی و صنعتی مورد نیاز جامعه فعالیت کنند.
هدف دکتری مهندسی کامپیوتر
هدف از ایجاد دوره دکتری مهندسی کامپیوتر، نوآوری در زمینه های علمی و تحقیقی و دست یابی به جدیدترین مبانی علمی، تحقیقاتی و فناوری است.
دانشجویان در این دوره می توانند با روش های پیشرفته تحقیق و تسلط بر آثار علمی مهم در یک زمینه خاص از مهندسی کامپیوتر آشنا شوند و گام مهمی در کمک به پیشرفت و گسترش مرزهای دانش بردارند. همچنین باید توانایی تعلیم، تحقیق، برنامه ریزی، طراحی، اجرا، هدایت، نظارت و ارزیابی، تجزیه و تحلیل و حل مسائل و مشکلات علمی پیچیده جامعه و جهان را در یکی از زمینه های مهندسی کامپیوتر داشته باشند.
رشته های مجاز برای شرکت در آزمون دکتری مهندسی کامپیوتر
با توجه به محدودیت حداکثر دو درس جبرانی، رشته های مجاز برای شرکت در آزمون دکتری مهندسی کامپیوتر بر اساس گرایش های این رشته تعیین شده است.
1- معماری سیستم های کامپیوتری
ورودی های مجاز از کلیه گرایش های رشته های مهندسی کامپیوتر و مهندسی برق.
2- نرم افزار
ورودی های مجاز از کلیه گرایش های رشته های مهندسی کامپیوتر، علوم کامپیوترف ریاضی و مهندسی برق.
3- شبکه های کامپیوتری
ورودی های مجاز از کلیه گرایش های رشته های مهندسی کامپیوتر و مهندسی برق.
4- رایانش امن
ورودی های مجاز از کلیه گرایش های رشته های مهندسی کامپیوتر، علوم کامپیوتر، ریاضی و مهندسی برق.
5-هوش مصنوعی و رباتیکز
ورودی های مجاز از کلیه گرایش های رشته های مهندسی کامپیوتر، علوم کامپیوتر، ریاضی، مهندسی پزشکی و مهندسی برق.
شرایط و مراحل پذیرش دکتری هوش مصنوعی چیست؟
شرایط لازم برای ورود به برنامه دکتری هوش مصنوعی حداقل مدرک کارشناسی ارشد در علوم کامپیوتر یا یک رشته مرتبط مانند مهندسی کامپیوتر، علوم داده یا آمار است. دانشجویان همچنین به پیشینه قوی در برنامه نویسی و تجزیه و تحلیل سیستم و تسلط به چندین زبان کامپیوتری نیاز دارند. همچنین ممکن است پیشنیازهای دوره در زمینههایی مانند زبان انگلیسی، نوشتن، یادگیری عمیق و مدلسازی شناختی عصبی نیز وجود داشته باشد.
یکی از شرایط خاص ورود به مقطع دکتری داشتن مدرک کارشناسی با شرایط استعداد درخشان است که میتوان بدون گذراندن مقطع کارشناسی ارشد، مستقیما از لیسانس به دکترا وارد شده و تحصیل نمود. در این مورد دانشجو باید درخواست خود را به همراه معرفینامه اساتید، مدرک احراز استعداد درخشانی و گواهی فراغت از تحصیل به دانشگاه مورد نظر ارسال کند.
در ایران برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری، ضمن داشتن مدرک کارشناسی ارشد باید ابتدا در آزمون دکتری سازمان سنجش ثبتنام کرد. ثبتنام از طریق سایت سازمان سنجش برای دانشگاههای سراسری و آزاد امکانپذیر است. پس از شرکت در آزمون (که معمولا اوایل اسفند برگزار میشود) و انتخاب رشته و مشاهدهی نتایج، در صورت قبولی در دانشگاه مدنظر باید دانشجو مصاحبهای هم داشته باشد. در این مرحله دانشگاهها اطلاعیهای پیرامون زمان، نحوه ثبت نام، مدارک و هزینه مصاحبه دکتری را در سایت خود منتشر میکنند تا پذیرفته شدگان انتخاب رشته دکتری از تمامی اطلاعات آگاه شوند.
لیست دانشگاه های دکتری مهندسی کامپیوتر – هوش مصنوعی
دکتری مهندسی کامپیوتر – هوش مصنوعی در دوره های روزانه، شبانه و پردیس در سطح کشور پذیرش دانشجو دارد. در دوره شبانه دانشگاه امیر کبیر و دانشگاه زنجان مجموعاً 3 نفر دانشجوی دکتری در گرایش هوش مصنوعی و رباتیکز جذب می کنند و در میان لیست دانشگاه های دارای رشته هوش مصنوعی دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه صنعتی شریف به نسبت بقیه دانشگاه ها از ظرفیت پذیرش بالاتری برخوردار هستند و با توجه به اینکه از رتبه علمی مطلوبی برخوردار هستند، برای متقاضیان دکتری هوش مصنوعی و رباتیکز قابل توجه هستند.
دانلود رایگان سوالات و پاسخنامه کنکور دکتری رشته هوش مصنویی
برای دانلود رایگان سوالات سالهای گذشته به همراه پاسخنامه مربوطه در ادامه همراه سایت قدم یار باشید.