مجله تایم سالانه در دستهبندیهای مختلف، بهترین نوآوریها برای هوشمند شدن زندگی را معرفی میکند و اینبار اقدام به معرفی هیجانانگیزترین اختراعات حوزه دسترسپذیری کرده است.
نوآورانهترین ابزارهای دسترسپذیر ۲۰۱۹
از عینکهای سخنگو تا وبگردی با چشمک زدن
((براساس باز نشر پرتال قدم یار)) به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، فاطمه صائبی صفت – مجله «تایم» برای جمعآوری فهرست بهترین نوآوریهای سال ۲۰۱۹، با استفاده از گروههای مختلف ویراستاران و خبرنگاران سراسر جهان و از طریق فرآیند پرسشنامه و نظرسنجیهای آنلاین نوآوریهای مختلف را بر اساس فاکتورهای اصلی از جمله اصالت، خلاقیت، تاثیر در زندگی، جاهطلبی و اثربخشی آن ارزیابی کرده و نتیجه این فهرست، ۱۰۰ اختراع پیشگام است که روش زندگی، کار، بازی و حتی تفکر ما را دچار تحول و بهبود کرده است.
البته تایم سعی کرده که این اختراعات را در بخشهای مختلف ردهبندی کند که یکی از این بخشها ابزارهای دسترسپذیر است. در ادامه بهترین آنها را به انتخاب تایم معرفی میکنیم البته قبل از هر کار بهتر است که تعریف درستی از این ابزارها ارائه دهیم. «دسترسپذیری یا دستیابیپذیری» یک عبارت کلی برای سیستم یا ابزاری است که برای بیشترین تعداد افراد دسترسپذیر باشد. به عبارتی دیگر، دسترسیپذیری، میزان و درجه آسان بودن دسترسی است، دسترسیپذیری نباید با کارایی اشتباه گرفته شود، چیزی که آسانی استفاده شدن یک ابزار، یک فضا یا یک سرویس، برای هر کاربر را شرح میدهد. دسترسیپذیری میتواند به این صورت هم شرح داده شود « قابلیت دسترسی برای به کار انداختن یک سامانه یا یک ابزار، برای سود و هدفی خاص».
معنای دیگر «دسترسیپذیری» در زمینه ناتوانیهای جسمی افراد است و حقی که آنها برای دسترسی به هر سامانه یا ابزاری را دارند، همچنین ابزاری که این کاربران را توانمند میکند تا به حق دسترسی خود برسند. مانند نرمافزارهای خواننده صفحههای وب، صندلیهای چرخدار و دیگر ابزار.
سمعک مبتنی بر هوش مصنوعی
بسیاری از افرادی که واقعا میتوانند از سمعک استفاده کنند و شرایط شنیداری خود را بهبود بدهند، از ترس ضعیف بودن سیگنالها، از آن استفاده نمیکنند، اما شرکت «استارکی» سمعکی را به تازگی طراحی کرده است که «لیویو ایآی» نام دارد و نخستین سمعکی است که در آن برای بالا بردن کیفیت صدا و همچنین نظارت بر سلامت روحی و جسمی کاربر از هوش مصنوعی بهره میبرد. هوش مصنوعی به همراه حسگرهایی که در این سمعک تعبیه شده، به کاربر امکان میدهد که به موسیقی گوش دهد، به طور شفاهی به سوالات یک دستیار هوشمند پاسخ دهد، مکالمات به زبانهای دیگر را به زبان کاربر ترجمه میکند و همچنین احتمال سقوط کاربرش را تشخیص و به او هشدار میدهد. این سمعک حتی فعالیت بدنی کاربر و همچنین میزان تعامل او را با افراد دیگر در طول روز ارزیابی میکند که مورد آخر بیشتر در مورد افراد مسنی است که به دلیل عدم شنوایی صحیح رفته رفته از دوستان و آشنایان خود دور و منزوی میشوند.
آچین بومیک، مدیر ارشد فناوری استارکی و یکی از افرادی است که علیرغم نداشتن مشکل شنوایی از این سمعک استفاده میکند. او در مورد این محصول میگوید: با وجودی که این سمعک سال ۲۰۱۸ به بازار عرضه شده، هماکنون به پرفروشترین محصولمان تبدیل شده است. او معتقد است که شنیدن صداها از طریق سمعک لیویو بهتر از شنوایی معمولی است.
عینک سخنگو
برای کسانی که با اختلالات بینایی زندگی میکنند، «MyEye ۲» دستگاهی است که زندگیشان را زیر و رو میکند. این دستگاه که ابداع شرکت «OrCam» است، «عینک سخنگو» نام گرفته و به قاب هر عینکی متصل میشود و میتواند چهره و حتی پول نقد را شناسایی کند و متن یا هر گونه اطلاعات را حتی از روی بارکد با صدای بلند برای کاربرش بخواند.
آمنون شاشوا، مخترع این فناوری میگوید: قرار دادن چنین قدرتی در چنین ابزاری مثل این است که یک فیل را در یک کمد کوچک جا دهید. این ابزار همچنین میتواند برای کسانی که اختلال دیسلکسیا یا خوانشپریشی دارند، بسیار مفید باشد. گفتنی است که این عینک به هوش مصنوعی مجهز است. نسخه جدیدتر این عینک که قرار است سال آینده عرضه شود، به کاربران این امکان را میدهد تا اطلاعات خاصتری را دریافت کنند؛ مثلا کاربر میتواند به دستگاه بگوید فقط عناوین روزنامه یا فقط بخش پیشغذای منوی رستوران را بخواند. این دستگاه در ۴۸ کشور جهان موجود است و حتی در برخی کشورها به شهروندان نابینا به رایگیری کمک کرده است.
سرگرمی با چشمک زدن
«Comcast Xfinity X۱» ابزاری مجهز به کنترل چشم و مبتنی بر وب است. روی کامپیوتر، تبلت و تلویزیون نصب میشود و برای افرادی طراحی شده که معلولیت جسمی دارند. در واقع به کاربر امکان میدهد که با چشمهایش در وسایل الکترونیک خود وبگردی کند.
این ابزار از فناوری دستیار و همچنین نرمافزاری بهره میبرد که چشمان کاربر را رصد میکند. کاربران میتوانند با ورود به سایت رایگان «Xfinity» و با نگاه کردن به دکمههای مختلف در این سایت وبگردی کنند. مدیرعامل شرکت سازنده این ابزار میگوید: این ابزار خیلی از افراد را برای نخستین بار با دنیای وب آشنا میکند و قدرت وبگردی را به آنها میدهد.
عصای هوشمند
عصای هوشمندترچند سال پیش، کورسات سیلان، یک فرد نابینا، سعی میکرد که اتاقش را درون یک هتل پیدا کند و برای این کار از اپلیکیشن مسیریابی در گوشی موبایل استفاده میکرد و همزمان نیز چمدانش را میکشید که متاسفانه به یک ستون برخورد کرد و پیشانیاش شکست. همین امر موجب شد که به فکر اختراع ابزار مناسبی برای نابیناها بیفتد. او با کمک یکی از دوستانش عصای هوشمندی را با نام «WeWalk» طراحی کرد که اشیای بالاتر از قفسه سینه کاربر را تشخیص میدهد و با اپلیکیشنهای مسیریابی مثل گوگلمپ جفت میشود تا بتواند به ۲۵۰ میلیون فرد نابینا یا کمبینا در سراسر جهان کمک کند تا بدون نیاز به تلفن هوشمند مسیر خود را پیدا کنند.
((جدیدترین اخبار گلچین شده از سایت های معتبر خبری را در سایت قدم یار مشاهده نمایید.))
((کلیه اخبار در پرتال دانشجوی قدم یار، به صورت خودکار و توسط نرم افزار جستجوگر اتوماتیک گردآوری میگردد و این مجموعه در مورد محتوای اخبار ارائه شده هیچ گونه مسئولیتی را نمی پذیرد.))