تفاوت مقاله ISI و مقاله ISC
در این نوشتار به توضیحاتی ذیل پایگاه علمی مقاله ISI و مقاله ISC میپردازیم. دانستن این موضوع برای دانشجویان و فعالان عرصه علم ضروری است. آنچه دانشجویان و اساتید محترم دانشگاه و مراکز علمی میدانند این است که اهل علم باید برای توسعه جغرافیای علم و کاربرد آن در زندگی بشر تلاش کنند. ایران اسلامی امروز در جایگاهی قرار دارد که به جرات میتوان اظهار کرد که در سالهای آینده سهم قابلتوجهی از تولید علم دنیا را به خود اختصاص میدهد. کما اینکه در حال حاضر نمودار رشد علمی ایران به روایت سایتهای آماری معتبر دنیا با شیب تندی در حال صعود است. البته آنچه مهمتر است این است که ایران اسلامی با دانشمندان و عالمی خود در راستای اعتلای علمی مرزهای تولید علم را درنوردد و الا ارائه مقالات در این مراکز بهانهای برای رسیدن به این قله است و در ذات خود افتخاری ندارد. بلکه مرکز علم دنیا و پایگاههای علمی دنیا باید توسط ایران اسلامی باز تأسیس شود.
مقاله ISI چیست؟
مقاله ISI مخفف عبارت “موسسه اطلاعات علمی” (Institute for Scientific Information) است. بانک اطلاعات ISI مرکزی در سال 1960 بهوسیله یوگن گرفیلد تأسیس شد. این موسسه بعداً توسط آقای “تامسون و هلت گیر” خریداری شد و در حال حاضر بهعنوان موسسه اطلاعات علمی تامسون شناخته میشود. این موسسه قسمتی از شرکت بیلیون دلاری آقای تامسون است.
این پایگاه، اطلاعات کتابشناختیِ مقالات را همراه با چکیده آنها و همچنین اطلاعات کتابشناختی منابع مورداستفادهشان ارائه میکند.
یکی از ویژگیهای WOS پوشش موضوعی کامل آن است که آن را ابزاری مناسب جهت جستجوی اطلاعات در تمامی رشتهها بخصوص موضوعات بینرشتهای میسازد. با امکانات استنادی این پایگاه همچون Related References و Cited References محقق پس از جستجوی یک موضوع به زنجیرهای از مقالات مرتبط دسترسی پیدا میکند که در هیچ بانک اطلاعاتی دیگر این امکان وجود ندارد.
قسمتهای Web of Science
Science Citation Index -1-
پوشش زمانی: این از سال 1961 به بعد.
پوشش موضوعی: علوم، پزشکی، کشاورزی، فنی و مهندسی، علوم رفتاری و علوم اجتماعی؛ البته درزمینه هایی مانند: علوم اجتماعی وسعت اطلاعات ارائهشده بهاندازهی نمایه استنادی علوم اجتماعی نیست.
پوشش اطلاعاتی: دسترسی جاری و گذشتهنگر به اطلاعات کتابشناختی، چکیدههای نویسنده و مراجع استنادی بیش از 5900 ژورنال فنی و علوم پایه در بیش از 150 رشته.
Social Science Citation Index -2-
پوشش زمانی: 1972 به بعد.
پوشش موضوعی: علوم اجتماعی، جامعهشناسی، مردمشناسی، ارتباطات، رفاه و خدمات اجتماعی، علوم تربیتی، روانشناسی، مدیریت و علوم سیاسی.
پوشش اطلاعات: این پایگاه دربرگیرندهی اطلاعات مقالههای بیش از 1700 مجلهی معتبر جهان است. 50 موضوع را درزمینهٔ علوم اجتماعی پوشش میدهد. همچنین بهصورت موردی از 3300 مجلهی علمی دیگر در سطح جهان نیز مقالاتی را گزینش میکند.
Arts &Humanities Citation Index -3-
پوشش زمانی: 1985 به بعد.
پوشش موضوعی: هنرهای زیبا، هنرهای نمایشی، باستانشناسی، معماری، ادبیات، فلسفه، دین و تاریخ.
پوشش اطلاعات: حدود 1130 عنوان مجله
عوامل ارزیابی مجلات برای قرار گرفتن در این پایگاه عبارتاند از:
• رعایت استانداردهای بانک اطلاعاتی ISI؛
• کمیته علمی منتخب مجله،و ارزیابی اعضاء هیئت تحریریه؛
• تنوع بینالمللی مقالات چاپشده در آن؛
• نشر بهموقع مجله و جایگاه نشر آن میباشد.
سایر شاخصهای ارزیابی عبارتاند از:
• شاخص فاکتور اثر یا Impact Factor؛
• شاخص فوری یا Immediacy Index؛
• نیمهعمر استناد.
گزارش استنادی مجلات (Journal Citation Reports JCR)
JCR یکراه برای ارزیابی مجلات مهم و اثرشان در جامعه است که شامل 8000 مجله که بیشترین استناد به آنها شده است.امکان دسترسی به آمار استنادها از 1997 مقدور است.
منبع:editexperts